Senaste inläggen

Av Marie - 14 december 2012 21:20

Dessa ska jag baka i morgon eller på söndag.


Lussebullar!



Lussebullar!

ca 50 st


50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g Kesella lätt

2 påsar saffran, ca 1g

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

ca 17 dl vetemjöl


Fyllning:

Rumsvarmt smör

200 g vit choklad

1 uppvispat ägg

Pärlsocker


Smula jästen i en degbunke.

Smält smöret, blanda ner mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader.

Häll degspadet över jästen, och rör om så att det löser sig.

Tillsätt Kesella, salt, socker, saffran och mjölet.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig,

Låt jäsa övertäckt 30 minuter.


Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, ca 1/2-1 cm tjocka.

Bred smöret över degen, grovriv chokladen och strö över.

Rulla ihop och skär i skivor.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper eller i bullformar.

Låt jäsa 20-30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda mitt i ugnen ca 7-10 minuter.

Låt svalna under bakduk.


Receptet kommer från http://recept0911.bloggplatsen.se

Av Marie - 20 november 2012 19:57

Kladdmuffins med Dumle ca 15st

Ugnstemperatur 200*C, Varmluft 175*C

100 g margarin

2 ägg

2 ½ dl socker

1 ½ tsk vaniljsocker

1 krm salt

4 msk kakao

2 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver


Ställ pappersformar på en plåt. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda sist i matfettet. Fördela smeten i formarna. Fyll dem inte till mer än 3/4. Tryck ner en dumle i varje. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta ut dem och lägg en nobless på varje eller låt dem stelna, smält ljus eller mör blockchoklad och pensla på varje muffins.

Av Marie - 20 november 2012 19:55

8 bitar

175 g smör
250 g mörk choklad
3 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dubbeljapp

Gör så här:
1. Smält smör och chokladen i bitar i en kastrull på svag värme under omrörning.
2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner chokladblandningen och mjöl i ägg- och sockersmeten. Häll smeten i en form med löstagbar botten som är ca 24 cm i diameter.
3. Hacka jappen grovt och strö över. Baka i 30 minuter och låt kallna. Garnera ev med hallon och servera med grädde.

Av Marie - 20 november 2012 19:52


Jordgubbar sätter färg på denna goda och syrliga saft.

1 sats räcker till ca 1,5 l saft.

1 sats

Ingredienser

3 st

rabarber, (ca 500 g) stora

5 dl

vatten

800 g

jordgubbar

1 st

lime, finrivet skal och saft

500 g

strösocker, (ca 6 dl)

Tillagning

1. Skär rabarbern i bitar. 
2. Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar, limeskal och limesaft. Koka ca 10 min under lock. Mosa bären mot kastrullens kant. 
3. Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna av. 
4. Koka upp saften och rör i sockret. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor.



Av Marie - 16 november 2012 20:53

Har börjat ett nyttigare liv... igen. :-)


Dagens fredagsmys var stavar av gurka och paprika. Till det hade vi dip, Fresh Island. Dryck var Cola Zero.


 

Av Marie - 14 november 2012 08:13

Fläskfilégryta  4 port

600 g fläskfilé
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 st. soltorkade tomater
1 paket bacon
3 dl grädde
1 ask Crème Bonjour gräslök
1 dl vitt vin
2 msk kalvfond
1 ½ msk fransk senap
1 dl riven Västerbottenost
Salt
Peppar
Smör till stekning


  • Skär köttet i skivor, krydda med salt och peppar och bryn i smör. Lägg över i en gryta.
  • Skär/klipp baconet i små bitar och stek.
  • Stek även hackad lök och vitlök en stund, utan att det tar färg och lägg över i grytan.
  • Vispa ihop grädde, vin, fond, crème bonjour och senap i grytan och tillsätt sedan tärnade soltorkade tomater.
  • Koka upp och låt småkoka (och reducera) i 30 - 60 minuter.
  • Ta grytan från värmen och rör ned den rivna Västerbottenosten.
  • Servera med klyftpotatis, ris, pasta eller sallad.
Av Marie - 17 oktober 2012 11:24

Ca 10 bitar

Botten:

50 g smör

2 ägg

1½ dl strösocker

1 tsk vanlijsocker

200 g kokos

Fyllning:

100 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

1½ dl vetemjöl

1 dl kakao

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

Serveras med:

hallon, blåbär, physalis och grädde

Ugn: 150 grader


Gör så här:

1. Botten: Rör ihop rumsvarmt smör, ägg, socker, vaniljsocker och kokos. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar botten, ca 24 cm. Tryck ut smeten till en jämn botten.

2. Botten: Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och rör i smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 35 minuter. Låt kallna.


Har tyvärr ingen bild men den var mycket god.   

 

Av Marie - 15 oktober 2012 21:01

  Lax i ugn

I går gjorde jag lax till lunch. Lax är ju så gott. Den här gången blev det enkelt. Laxen i en ugnssäker form med skinnsidan ner. Flingsalt och svartpeppar. In i ugnen till laxen är färdig.


Till det serverades kokt potatis, sås gjord på creme fraiche, röd burkkaviar, dill, salt och peppar. Gurkstavar och tomatskivor. 


Mumsigt!

Presentation


Välkommen till min blogg. Trevligt att du har hittat hit.

Jag är förskollärare. Med andra ord arbetar jag med det bästa som finns, barn - vår framtid.

Jag kommer att skriva om mat, bak, hem och trädgård.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards